На 4 ноември, от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера любителите на класическата музика ще могат да се насладят на една интересна и пъстра програма от стилно подбрани симфонични произведения.

Концертът се посвещава на 150-та годишнина от рождението на Ян Сибелиус.

Музиката на Чехия, Испания и Финландия, представена от творби на най-големите радетели на самобитната музика на техните страни, ще прозвучи в изпълнение на оркестъра на Държавна опера-Стара Загора със солист румънската пианистка Лаура Фелисия Смарандеску под диригентството на швейцарския диригент Силвио Вайлър. Чешкият композитор Антонин Дворжак ще бъде представен с последната част „Отело” от неговия триптих от инструментални увертюри /”В царството на природата”, „Карнавал” и „Отело”/. Музикалният шедьовър на неповторимия Мануел Де Файа „Нощи в градините на Испания” за пиано и оркестър ще предложи романтична музикална разходка - този път в горещата южна част на континента. Във втората част на концерта финландският композитор Ян Сибелиус ще бъде почетен с изпълнение на неговата Пета симфония в ми-бемол мажор оп.82.

Диригентът

Роден в Сент Гален Силвио Вайлър учи музика в родния си град, а след това учи композиция, флейта и саксофон - джаз и класика в Грац - Австрия във Висшето училище за музика и сценични изкуства. Като се връща в Швейцария, той получава бакалавърска степен от Музикалната академия в Базел под ръководството на известния професор Иван Рот и изпълнителска диплома в Консерваторията в Лозана при професор Жан Кьорпер. Като саксофонист той изпълнява джаз и класическа музика, има солистични изяви, концертира и като член на различни ансамбли, свири в Симфоничния оркестър на Сeнт Гален.

Повече от 20 години Силвио Вайлер се занимава и с педагогическа дейност и обучава десетки млади любители и професионалисти в джаз и класически саксофон в Цюрих и Сент Гален. През 1994 година основава Birdland Bigband, който от любителска група достига до високо професионално ниво, което се доказва чрез сериите от концерти и звукозаписи, които бандата осъществява заедно със Симфоничния оркестър на Сент Гален. Аранжиментите за концертите са направени от самия Силвио Вайлър. През този период Силвио Вайлър започва да учи дирижиране при проф. Д.р Петър Гюлке и професор д-р Евалд Кьорнер, дирижира различни полупрофесионални ансамбли, мюзикъли и симфонични концерти.

През 2002 г. заминава за Букурещ - Румъния, където получава магистърска степен по дирижиране, предстои му защита на докторска степен.Румънската пианистка ЛАУРА ФЕЛИСИЯ СМАРАНДЕСКУ завършва музикалното училище "Джордже Енеску", продължава в Консерваторията „Б. Порумбеску”- сегашната Национална музикална академия-Букурещ - институции, в които се връща след завършване на образованието си, като преподавател.

Понастоящем е преподавател по пиано и корепетитор в Катедрата по дирижиране и музикални инструменти на Националната музикална академия-Букурещ и доцент в катедрата по Акомпанимент на музикалното училище "Джордже Енеску" в Букурещ. Паралелно с преподавателската си дейност, участва в различни предавания на Румънското радио, осъществява музикални проекти на различни фестивали и в сътрудничество с културни центрове и музеи.

Концертиращ пианист със солови рецитали и с оркестър в Румъния, както и в Италия, Корея, Чехия и др. Лаура Фелисия Смарандеску е свирила с оркестъра на Румънското Национлано радио, камерни оркестри, филхармонията на Ботошани, филхармоничния оркестър на Кампина. Има многобройни участия в музикални конкурси като учител-корепетитор, получава и награди за съпровод. Има докторска степен по музика от 2006 г.

БИЛЕТИ ОНЛАЙН през сайта на Операта: http://www.operasz.bg/online/
БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР: южния вход на операта