Световноизвестната оперна звезда Соня Йончева, пристига у нас по покана на Фондация „Америка за България“. Скоро след триумфалния й дебют в Метрополитан опера, тя ще се изправи пред българска публика заедно с оркестъра на Софийска филхармония и под диригентството на съпруга й - венецуелският диригент Доминго Гарсия Хиндоян. Концертът й ще бъде на 5 април, от 19 часа в зала „България“ на Филхармонията.

Публиката у нас ще има възможност да се срещне с младата оперна звезда след невероятните й успехи на най-големите световни сцени. С блестящите си изпълнения в Парижката опера и операта Метрополитън в Ню Йорк тя печели любовта както на публиката, така и на критиците.

Още като студентка Соня Йончева е избрана от Стинг в главната роля в негов мюзикъл, където двамата играят любовна сцена в Парижкия театър "Шатле". През 2010 талантливото сопрано печели първа награда в конкурса „Опералия“ на Пласидо Доминго, след което той кани Соня да пее на концерта по случай 70-ия му рожден ден. Следва участие в грандиозния спектакъл по откриването на олимпийските игри в Лондон през 2012 г. И до днес Доминго и Соня Йончева са и партньори на сцената и поддържат добри приятелски отношения с него и семейството му.

„Концертът на Соня Йончева със Софийската филхармония под диригентството на Доминго Хиндоян е нашият букет за българската публика на Цветница. От години се стремим да показваме на любителите на изкуството у нас най-доброто от световните и американските сцени и се радваме, че този път ще представим една българка, скоро след шеметния й дебют на американска сцена, в Метрополитан опера. В звездния букет сме включили също нейния съпруг, диригента Доминго Хиндоян, който е асистент на Даниел Баренбойм и звездния състав на Софийската филхармония.“ обяснява Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация „Америка за България”.

„Включването на Соня Йончева в сезона на Филхармонията е нашата голяма изненада към българската публика и се радваме, че успяхме да го направим възможен, тъй като я е звезда от световен ранг и програмата й е запълнена за години напред“, обяснява Виктор Стоянов, и.д дирeктор на институцията.

Младата, красива и талантлива българка ще изнесе концерт у нас между участията си в Монако, в ролята на Елвира в „Дон Жуан“ и Кралската опера Ковънт Гардън в Лондон, където през април и май играе Виолета в „Травиата“.

Соня Йончева започна сезон 2014/2015 с триумфален дебют в ролята на Мими от „Бохеми“ на Пучини в Метрополитън опера, където изправи публиката на крака. „Ню Йорк таймс“ нарича изпълнението й "Сензационно!“ и добавя „Тя наистина си заслужава!". Модната библия „Вог“ я превърна в икона, като разкри таланта и красотата й в блестяща фотосесия и я нарече „най-ярката нова оперна звезда на Америка“.

Едва 33 годишна, Соня Йончева често е определяна като един от най-обещаващите и вълнуващи изпълнители на своето поколение. Тя се утвърждава като световна звезда и се радва на изключителна кариера с участия в най-престижните оперни театри по света, както и в концерти със Стинг, Пласидо Доминго, Уилиам Кристи, Владимир Козма и Елвис Костело.

През февруари Соня представи в Париж дебютния си албум – "Париж, моя любов", а през септември и предстои ролята на Дездемона в "Отело", отново на сцената на Метропoлитън опера. Освен основните си роли, в настоящия сезон Соня има и планирани концерти и рецитали в Клермон-Феран, Париж, Москва, Прага, Мадрид.

Младият диригент Доминго Гарсия Хиндоян е другата звезда, на която ще обогати афиша на Софийската филхармония.

За своите 35 години той вече дирижира в Лондонската филхармония, оркестъра на La Suisse Romande (Оркестър на френскоговорящата част на Швейцария), Кралската филхармония на Лиеж, Симфоничния оркестър на Базел, Оркестъра на Валенсия и Симфоничния оркестър „Симон Боливар“ и много други. Доминго Хиндоян поддържа и тесни връзки с родната си Венецуела, където той е редовен гост-диригент в рамките на Системата на младежките оркестри във Венецуела, известна още като „Ел Система”.

Хиндоян набира все повече популярност и като оперен диригент. В началото на 2012 дирижира 10 представления на „Любовен еликсир“ от Доницети в Брегенц, Австрия. През сезон 2012/2013, е редовен гост-диригент в Грац Опера, където дирижира „Травиата“ и новата постановка „Хензел и Гретел“.

Билетите за концерта на Соня Йончева в зала „България“ на 5 април са вече в продажба на цени между 20 и 70 лева.