На специална церемония, провела се в Националния дворец на културата (НДК) 35 достойни българи получиха награди за своята смелост и храброст в 13-тата поредна инициатива “Достойните българи”.

На официалното събитие присъстваха премиерът Бойко Борисов, директорът на НДК Мирослав Боршош, министрите на регионалното развитие Лиляна Павлова и на спорта Красен Кралев, директори на медии, общественици и др.

Отличените бяха разделени на няколко групи, а директорът на НДК връчи награда на трима достойни българи - Анастас Иванов от Смолян, който ремонтира със собствени средства параклиси и църкви в смолянското сeло Чокманово; Ислям Атакан, който събира пари за ремонт на два храма (джамия и църква) в селото си Малиново, Ловешко и Йордан Димитров от БНТ, автор на журналистическо риалити (предаването “България от край до край”), което показа живота на българите в отдалечените гранични райони.

“За нас е истинска привилегия да сме домакини и партньори на това наистина достойно тържество. За мен е лична чест да наградя тези хора, защото те доказват, че вярата не живее само през религията. Вярата живее най-силно в сърцата и умовете на тези хора, а днес разбираме, че България от край до край е пълна с тях”, заяви Боршош.

Главният редактор на в. “24 часа” Борислав Зюмбюлев връчи отличия на съпрузите д-р Ферхад Ахмед и Филиз Абидин от Кърджали, които са помогнали на бедстващи хора, с риска за живота им; Десислав Наков от Враца, който спаси 11 души по време на голямото наводнение в Мизия и на Десислав Димитров, който спаси от удавяне 13-годишно момче, паднало в Дунава. Той благодари на гостите и на всички партньори, които присъстват и помагат за реализацията на това събитие - своебразен празник на солидарността.

Генералният директор на БНТ Вяра Анкова награди: Аладин Харфан, който полага огромни усилия за подпомагане на бежанците у нас от първите дни, когато започна бежанската вълна към България; Георги Симеонов от Горна Оряховица, който вече 6 г. всеки път в края на декември се превъплъщава в Дядо Коледа и дава подаръци на деца, а събраните пари дарява за болни от детска церебрална парализа и отец Йордан Георгиев, който всяка седмица храни по 100 бедни в храма „Св.Николай Чудотворец“и води 2 безплатни кръжока за деца. Единият по пеене, а другият – по английски език. Негова е заслугата да възроди единствения обичай в България „Калинички“.

“Каквото и да кажем за постъпките на тези хора - ще бъде малко. Достойнството за мен означава да дариш радост и надежда. Голямо “Благодаря!” на наградените”, заяви Анкова при отличаването на заслужилите.

“Всеки от нас трябва внимателно да се замисли дали поощряваме достатъчно тези инициативи. Благодаря на в. “24 часа” за това събитие, което се провежда за 13-та поредна година и респект към достойните българи”, заяви министърът на спорта Красен Кралев. Той връчи отличия на атлета Михаил Христов, който остава без ръце като дете, в резултат на токов удар. Въпреки това той започва спортна кариера и прави 8 поправки на европейски рекорд по скок на дължина, получава 2 световни титли за младежи и мъже в същата дисциплина на игрите за хора с увреждания; Илия Костов, който от 7 г. облагородява междублоковите пространства с всевъзможни материали в кв. “Възраждане” във Варна. Сам е направил цял километър пътеки; Марин Карабелски от Сандански - служителят по сигурността в кметството спаси горящ човек на 4 ноември в двора на църквата „Св.св.Козма и Дамян“ и Марин Николов от NOVA за серията му от разследвания за кражба на публични средства от БДЖ, довели до уволнения във фирмата.



Изпълнителният директор на Канал 3 Ива Стоянова също връчи награда от името на медията - на Красимир Андреев от с. Нова махала, община Николаево, който с каруцата си и коня Абърдийн евакуира свои съселяни по време на наводнението там през декември.

Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие награди Красимир Калайджиев – спасител към РСПАБ – Смолян. По време на снежното бедствие през март той участва в операция в района на местността Печинско по спасяването на семейство, престояло 17 часа в лек автомобил в снега; Фильо Стоев - кмет на Странско, който спаси десетки свои съселяни по време на потопа след скъсването на язовирна стена над селото през септември 2014 г. и на Атанас Иванов от Мадан, който по време на снежното бедствие през март пътува с часове в преспите, за да достави на бедстващи хора лекарства и храна.

“За мен е изключителна чест да връча тези отличия. Аз бях на място по време на на бедствията и видях тази самоотверженост. В залата днес има особен заряд, в чест на тези наши герои в мирно време”, каза министър Павлова.

Илияна Захариева, директор “Корпоративни комуникации” в Мтел връчи специална награда на ученичката от Пазарджик Габриел Ченчева, която е главен организатор на по-голямата част от над 10 благотворителни акции сред ученици, родители и учители в нейната гимназия, и други училища в Пазарджик за операции и лечение на нейната съученичка, 18-годишната Славянка Тонева, пострадала при тежка катастрофа. До момента са събрани над 100 000 лв. “Нашата компания подкрепя това събитие, защото вярва в достойните българи и подкрепяме младите, талантливи и амбициозни хора в страната”, заяви при награждаването Захариева.

NOVA връчи отличия на Димитър Христов, машинистът на влак, който спаси 95 пътника при инцидента край с. Мурсалево, когато огромна скала падна на релсите и на директора на пожарната в Кърджали Христо Тодоров, който координира денонощно действията на спасители и доброволци по време на снежното бедствие в Кърджалийско и благодарение на него са спасени родилки, болни и възрастни хора. “Трудно ми е да намеря думи за тези подвизи и за храбростта на тези хора. Те са нашата надежда - след като ги има тях, значи има надежда”, заяви Силва Зурлева, член на Борда на директорите на Нова Броудкастинг груп.

bTV връчи отличие на Васил Петков - гмуркачът, който спаси 4 души, между които и дете от потопа край Дебелец миналия юни; кметът на с. Безводно Кадир Яха, който разчиства пъртини към откъснати махали на селото по време на снежното бедствие през март, за да достигне до затрупани от снега къщи на възрастни хора, пренасяйки на гръб храна за съселяните си.

Издателят на в. “24 часа” Венелина Гочева връчи специални награди на доброволците: певицата Тони Димитрова, журналистът Антон Хекимян, Юсеин Мехмед от Черноочене, на Филип Николов и Мирослав Иванов от Социален учебно професионален център “Анастасия Железкова”. “Преброихме колко хора са получили до момента отличия в тази инициатива - 423-ма българи, но съм убедена, че националният отбор на добрите българи е много по-голям, тъй като имаме нужда да бъдем по-добри”, заяви Гочева при награждаването.

Голямата награда традиционно бе връчена от премиера Бойко Борисов. Той награди Свилена Дечева - вокалната педагожка на Крисия, която я подготви за големия успех на “Евровизия”. Преподавателка с голямо сърце, която вдъхновява децата и ги учи да не се предават пред трудностите; Крисия Тодорова, Хасан и Ибрахим Игнатови, които донесоха второ място на България на детската Евровизия. “Бих искал да поздравя вeстник “24 часа” за инициативата, която се развива много добре. Тези хора са герои и ще бъде разказвано за тях. На сцената излязоха и християни, и мюсюлмани - това е силата на България. Всички да сме заедно”, бе категоричен Борисов. Той не пропусна да отбележи и заслугите на отделните хора, които всеки ден по време на криза или бедствие, рискуват животите си за да спасят нечий чужд живот.