Националния дворец на културата (НДК) събра творци, колекционери и ценители на изобразителното изкуство, дошли от цялата страна, за да покажат творбите си в първото издание на амбициозния проект “САЛОН НА ГАЛЕРИИТЕ”.

За първи път в България над 30 галерии, творби на над 100 български и чужди автори, както и уникална “Творческа борса” за млади таланти се  събират на едно място в рамките на дебютното издание на “САЛОН НА ГАЛЕРИИТЕ”, организирано от НДК в периода 23 - 27 април 2015 г. и  подкрепено от Министерство на културата, Столична община, Нов български университет (НБУ) и Съюза на българските художници (СБХ).

“Салон на галериите” е важен проект за нас, защото българските галеристи са хора, които с изключителен професионализъм и любов, се опитват да правят култура в една сложна ситуация”, заяви директорът на НДК Мирослав Боршош и допълни: “Високо ценим това, което правите и винаги ще получавате нашата подкрепа. Знам, че никак не ви е лесно и се надявам в наше лице да имате един професионален партньор”. Директорът на Двореца направи аналогия и с Международния ден на книгата и авторското право, заявявайки, че  “САЛОН НА ГАЛЕРИИТЕ” е “бяла страница, която днес организаторите и участниците в първото издание започват да пишат заедно”.

Зам.-министърът на културата Боил Банов изрази надежда, че “в НДК ще продължаваме да говорим и да откриваме събития, които са свързани с изкуство, изкуство и пак изкуство”. А в приветствието си към присъстващите зам.-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов беше категоричен, че “с днешната инициатива започва един дългоочакван съвместен процес между НДК и Столична община, който ще превърне Двореца в любимо място за ценителите на визуалните изкуства”. На свой ред, от името на домакините, д-р Людмил Веселинов (член на Съвета на директорите на НДК) припомни, че “тази седмица “Салон на галериите” има само в две европейски столици – София и Брюксел”. Той беше категоричен, че “днешният ден е знаков, защото целият разрез на съвременното българско изкуство е представено днес в НДК”. Според Оли Груева (втори изпълнителен директор на НДК): “Днес е Ден на красотата, имайки предвид това, което се случва в пространствата на НДК. Като, все още, нов и амбициозен екип, сме особено щестливи, че можем да бъдем едновременно инициатори, домакини и организатори на това величествено събитие”.

ПОВЕЧЕ ЗА “САЛОН НА ГАЛЕРИИТЕ”

“САЛОН НА ГАЛЕРИИТЕ” е най-новият амбициозен проект на НДК в областта на визуалните изкуства, като за следващите 4 дни, зала 6 и прилежащите фойета на Двореца ще бъдат дом на изключителни творби и колекции на много общински и частни художествени галерии. А посетителите ще могат да закупят изложените творби, които пристигнаха от всички краища на страната.

Особено любопитно е представянето на творбите на интересни творци, които не сме свикнали да виждаме често: Петко Клисуров, Иван Енчев, Захари Желев, Дечко Узунов, Иван Пенков, Иван Милев и др.

Любопитна за публиката и критиците е и срещата с автори - типични представители на регионите: Стефан Георгов и Любен Гайдаров (ХГ в Перник), Василка Монева (съвременен автор от Русенската художествена галерия), Донка Константинова (ХГ Сливен) и др.

Принос в културния живот на столицата e и камерната експозиция на British Council, които са част от “САЛОН НА ГАЛЕРИИТЕ”. Те показват оригинали от сюрреалиста Пол Неш – един от модернистите на английското изкуство и Уолтър Сикърд, който е част от авангардистите на ХХ век.

Посетителите ще могат да се насладят и на произведения (фламандска и немска живопис) от колекцията на Галерия UniArt на НБУ, както и на произведения на големия български художник Иван Кирков.

Списъкът с участващите галерии е солиден, а в него изпъкват общинските художествените галерии в Сливен, Перник, Казанлък и Русе, както и частни галерии от София, Варна, Пловдив, Пазарджик, Велико Търново и Горна Оряховица. Съюзът на българските художници също ще представи творби от собствения си фонд. 

Основен акцент в престижното събитие е откриващата изложба “Георги Божилов-Слона (1935-2001): Ретроспективно”. С тази експозиция, за първи път НДК, съвместно с Нов български университет, чрез Център за Българо-европейски културни диалози, прави опит да събере и покаже в ретроспективна линия едни от значимите творби на художника.

Откриването ще бъде днес, 24 април 2015 г., 18:00 ч., а куратор е Анжела Данева. Присъстващите ще могат да видят и документалния филм на режисьора Коста Биков “Великото сбогуване”, който е продукция на БНТ и е посветен на големия български художник.