За първа година тази есен, между 10 септември и 30 ноември, в София ще се проведе международния фестивал Фотофабрика - платформа за съвременна репортажна и арт фотография.

Нейната програма се разгръща около двете основни изложби - Протестиращият човек с фоторепортажи от световните протести през последните години, и Човекът и неговите състояния с художествени фотографии от колекцията “Алкобендас”, Испания. В центъра на двете изложби застава съвременният човек със своите лични и социални емоции и реакции, с градската си енергия и със своите тълкувания на реалността. Третият фестивален модул - Фото Финиш под мотото „Това не е краят на протестиращия човек...” търси диалог с аудиторията чрез дискусия и отворен конкурс за фотография на тема “Улицата и нейните състояния”. Изложбата ще бъде в УниКредит Студио от 15 октомври до 15 ноември.

Фотофабрика ще покаже високите образци на съвременната репортажна и художествена фотография като част от културната физиономия и идентичност на София. Фестивалът се организира със съдействието на Нов Български университет и е подкрепен от програма “Култура” на Столична община и Уникредит Булбанк. Неговият огранизатор, едноименната фондация Фотофабрика, кани зрителя да се превърне в участник, да преработи случващото се в света в своя лична позиция, да провокира чрез визуалното изкуство мисъл, емоция и действие.

Проектът е финансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2014 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен Регион за Европейска столица на културата – 2019 г.



ПРОТЕСТИРАЩИЯТ ЧОВЕК

Една изложба за срещата между художествената и информационната стойност на фотографията с кадри от протестите в цял свят през последните години. Изображенията са предоставени от агенциите Франс Прес, ДПА и Ройтерс. В този контекст ще бъдат показани и кадри от българските протести - #ДАНСwithme - избрани от преподавателя от НБУ Васил Гарнизов.
Изложбените колекции заемат различни пространства в града и са достъпни за всички:
- от 10 до 24 септември: пред Народния театър “Иван Вазов” и в градинката пред Кристал;
- от 27 септември до 18 октомври: на улица “Оборище” № 17;
- от 2 до 18 октомври: Моста на влюбените до НДК
Посетителят може да се докосне до различни проявления на социалната енергия по цялата планетата през очите на едни от майсторите на репортажната фотография и да се опита да направи разлика между Факт и Фикция; както и да анализира събитията през личния си опит.



ЧОВЕКЪТ И НЕГОВИТЕ СЪСТОЯНИЯ

Изложба с художествени фотографии от колекцията “Алкобендас”, Испания. В продължение на един месец - от 17 септември до 17 октомври посетителите на Националната художествена галерия в София ще могат да видят за първи път у нас фотографи-неореалисти от средата на XX в. Специални гости на Фестивала са двама от нейните автори - световноизвестните Кристина Гарсия Родеро и Чема Мадос, чиито лекции в НХА на 24 септември са със свободен достъп. Изложбата се организира със съдействието на Кметството и Арт-Центъра на Алкобендас (Испания), Посолството на Кралство Испания в България, Институт Сервантес-София и “РОКА България АД”.