На 11-ти октомври, пред пълна зала и в HD качество, със сателитна връзка беше излъчено първото представление от сезон 2014/2015 на „Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк'' на живо от Ню Йорк” - “Макбет” на Верди.

Освен брилянтните изпълнения на едни от най-популярните оперни певци в света, зрелищните декори и невероятната режисура на представлението, зрителите в Cinema City Mall of Sofia имаха възможността да видят ексклузивни кадри зад кулисите на Метрополитън Опера. Разходката и интервютата с екипа и артистите, току-що слезли от сцената и все още в своите костюми, водеше грузинската оперна звезда Анита Рачвелишвили.

Изпълнението на Анна Нетребко в ролята на Лейди Макбет беше заслужено аплодирано както в залата на Метрополитън, така и в киносалона у нас, не само заради вокалното майсторство, което показа, но и заради макабрената убедителност при превъплъщението й в образа на героинята. Контрастът между личността в реалния живот и тази, която Анна показва на сцената, е толкова осезаем, че оставя в недоумение дори най-близките й: “Съпругът ми мълчеше. Накрая само каза, че се надява да нямам нищо общо с ролята, която току-що съм изпяла”.

В интервю на живо по време на антракта, сопраното сподели: “Защо влизам в тази роля ли? Може би искам да покажа, че във всеки човек се борят доброто и лошото” - после през смях продължи: “Не вярвайте на хората, които винаги са мили! Във всеки човек има две страни. Аз показвам своята тъмна страна на сцената. А вие къде показвате своята?”

Билетите за „Макбет” в България бяха изкупени буквално за няколко дни. На 18 октомври програмата „Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” продължава със своята следваща постановка - „Сватбата на Фигаро” от Моцарт по едноименната комедия на Пиер дьо Бомарше в продължение на действията от „Севилският бръснар”.

В представлението на Метрополитън постановката е дирижирана от музикалния директор на операта, световнопризнатия американски диригент Джеймс Ливайн. Постановката е дело на знаменития театрален и филмов режисьор Ричард Еър, спечелил световна известност с филмите си “Записки по един скандал” с Джуди Денч и Кейт Бланшет, номиниран за четири награди “Оскар”, “Айрис” - отново с Джуди Денч и Кейт Уинслет, “Другият мъж” с Антонио Бандерас и Лиъм Нийсън.

В ролята на Фигаро е руският бас Илдар Абдразаков, а сопраното Марлис Петерсен е неговата находчива бъдеща съпруга, Сузана. Шведският баритон Питър Матеи, известен с ролите си в оперите на Моцарт е в ролята на Граф Алмавива, работодателят на Фигаро. Съпругата му, многострадалната Графиня, се изпълнява от Аманда Маджески, която също специализира в изпълненията си на Моцарт. Невероятно красивата Изабел Ленард е в ролята на буйния паж Керубино. Оперната продукция на Еър се развива във величествено имение през 1920 г. в Севиля. Историята разказва за романтичните връзки на богата семейна двойка и техните сгодени слуги, които са поставени на изпитание в хода на един изпълнен със събития ден.

Билетите за “Сватбата на Фигаро” вече са в продажба на касите на Cinema City Mall of Sofia на цена от 18 лева, за ученици, студенти и пенсионери - 15 лева. Всички излъчвания на програмата “Метрополитън Опера: на живо от Ню Йорк” са със субтитри на български и английски език.



***
“Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” е програма, създадена през 2006 г. от Метрополитън Опера, един от най-престижните оперни театри в света. Програмата позволява на оперното изкуство от световна величина да достигне по-широка аудитория и да привлече нови почитатели. Днес прожекциите на “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” се излъчват в над 3000 киносалона в 69 държави по света. Програмата пристига в България за първи път, благодарение на фондациите “Америка за България” и “Международен театрален фестивал Варненско лято” и в партньорство със Столична община, Британски съвет в България и Cinema City.

Тази програма на Метрополитън опера е уникална възможност хората да получат оперно преживяване от световна величина в по-интимната среда на киносалона, на достъпна цена, както и да прекарат незабравима вечер с цялото си семейство. Ако никога не сте ходили на опера досега, ето чудесна възможност да разберете защо това магическо изкуство владее въображението на поколения зрители.