Струва си десетгодишната Крисия Тодорова от Разград да представи България на детската Евровизия.

Най-малкото защото песенният конкурс се гледа от милиони зрители по цял свят. Ще ги потресе с големия си глас и сценичното си поведение, както направи у нас. И ако трябва да разчита само на таланта си, а правилата на състезанието са справедливи, до голяма степен е възможно да спечели Евровизия.

Крисия е онова момиче, което преобърна представите на всички колко хубаво могат да пеят децата. Тя се яви на кастинг в музикалния конкурс на Слави Трифонов миналия декември. И още с първото си изпълнение го накара да се изправи на крака видимо доволен, с което подсказа, че има заложби да стане голяма певица.

Тогава тя изпя една от най-хубавите песни на Бионсе - Listen. За 9 месеца този клип в ютюб - международния сайт за видеобмен, събра близо 5 млн. гледания. За сравнение - за 2 години живото изпълнение на Бионсе на същото парче е видяно малко над 6 млн. пъти, т.е. напълно е възможно да я настигне и дори да я изпревари.

Безспорно е, че талантливото дете пее на световно ниво. Това вероятно мотивира и управителния съвет на БНТ да се събере и да вземе единодушно решение Крисия Тодорова да е българският представител на европейския конкурс. Той се организира от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), в който членуват обществените телевизии в Европа. И БНТ също се включва, пише signal.bg.

През лятото Трифонов и екипът му пътуват из страната, за да търсят най-добрите млади певци за третия сезон на “Гласът на България” - музикалното шоу на Би Ти Ви. Тогава му се обажда по телефона Павел Станчев, главният изпълнителен директор на “Би Ти Ви медия груп”, и казва, че е получил предложение от държавната телевизия именно Крисия да пее на детската Евровизия.



Тв водещият бързо се информира за правилата, регламента и изобщо струва ли си да се прави. После разговаря и с Вяра Анкова, генералния директор на БНТ, с Ангелина и Марин Тодорови - родителите на Крисия, както и със самото дете. През лятото вървят договорките между двете телевизии, а новината, че именно Крисия ще се яви на конкурса, се потвърди в началото на месеца. Тази година той ще се проведе в Малта.

Според регламента БНТ сама може да избира кой да пее на Евровизия. Българско състезание няма, вероятно защото не стигат парите. Затова телевизията предпочита да заложи на сигурно. Все пак Крисия вече веднъж спечели сърцата на българските зрители, защо да не запали интереса и на останалите.

Тъй като Евровизия е едно сериозно изпитание - през него са преминали имена като Селин Дион и Хулио Иглесиас, песента трябва да е доста убедителна. Затова още през лятото Евгени Димитров и колегите му пишат музиката. Стилът не може да се конкретизира като един. Мелодията звучи като саундтрак към филм. Чува се и характерният звук на “Ку-ку бенд”, както и партиите на плевенската филхармония под ръководството на маестро Йордан Дафов. С диригента музикантите се познават от 2003 година. Тогава работят заедно по случай концерта за 10-годишния юбилей на “Ку-ку бенд”.

Сегашният регламент на детската Евровизия обаче не позволява всички тези музиканти да са на сцената. Всъщност правилата до голяма степен се преповтарят с тези на големия конкурс - тук изпълнителите трябва да са най-много шестима, на възраст между 10 и 15 години. Затова инструментите ще бъдат предварително записани в 6 или 7 различни студиа, а след това всички елементи ще се съберат на едно място.

На конкурса до Крисия ще застанат, за да свирят на живо, единствено 10-годишните близнаци Хасан и Ибрахим Игнатови - талантливите деца, наградени от фондацията на Димитър Бербатов. Те ще свирят на два рояла едновременно. Партиите им са абсолютно равнопоставени. Сега предстоят общите им репетиции. Разбира се, на сцената и тримата се чувстват в свои води.



Когато Крисия чува мелодията към парчето, я харесва от първия път. Дори пише текста по музиката, а Ивайло Вълчев, един от отговорните сценаристи в “Шоуто на Слави”, го дообработва.

Ще пее само на български, въпреки че регламентът позволява до 25% от парчето да са на чужд език. Но всички решават заедно, че няма нужда от това.

От екипа все още не казват за какво се пее в парчето. В официалната страница на конкурса в “Уикипедия” е посочено само заглавието му - “Планетата на децата”.

“В крайна сметка аудиторията невинаги разбира текста, но когато един изпълнител е харизматичен, винаги въздейства. Надяваме се и на този ефект. Досега бяхме в период на подготовка на песента, в следващите дни предстои да реализираме всичко”, разказа Евгени Димитров от “Ку-ку бенд”. Това е втората песен, която той и екипът му правят специално за Евровизия. Първият опит от 2007 г., когато Слави Трифонов и Софи Маринова реално имаха шанса да представят България на големия конкурс, беше злощастен.

Крисия, Хасан и Ибрахим ще се състезават с изпълнители от още 14 държави. Толкова са изявили желание да участват в тазгодишното издание на детския конкурс “Евровизия”. За четвърти път България излъчва свой представител. Но предните участия - през 2007, 2008 и 2011 г., нямаха голям успех.

Малко порочни са правилата за гласуване и тук, защото често хората дават гласа си не за качествата на песента, а за националността на изпълнителя. Това означава, че се гласува по патриотичен признак. Но в крайна сметка зрителите имат думата последни.

БНТ ще излъчи конкурса на живо от Малта на 15 ноември от 20 ч, пише "24 часа".