Созополският вампир не спира да разпалва въображението на чуждестранните гости.

След като National Geographic направи филм за археологическата находка, сега тя е извор на вдъхновение и за творци от световно ниво, които я изобразяват в платната си.

От началото на седмицата в Созопол се провежда първият по рода си пленер по живопис, в който участват 10 художници от България и 10 техни колеги от Турция. Организатор от българска страна е созополската художничка Ангелина Недин, а от турска живописецът Вахит Акан.

Сред участниците в пленера е Мурат Хаван, който бързо привлече внимание с това, че рисува Джокондата върху мотор и в обятията на Леонардо да Винчи. Платната му са провокирани от творбите на Леонардо да Винчи, Микеланджело и рева на „Харлей Дейвидсън”.

Художникът с лекота пренася загадъчната усмивка на Мона Лиза, но върху мотор или изобразява Господ като рокер, който е спрял на път „66”, за да „създаде” Адам.

Една от най-разпознаваемите и романтични картини в света – „Целувката” на Густав Климт също се е качвала на мотор, благодарение на четката на Мурат Хаван.Точно това кара всички да се питат ще яхне ли и созополският вампир мотор?

„Да, вампирът наистина присъства в картината му, но как е изобразен ще можете да видите сами в петък на откриването на изложбата. Каним всички почитатели на изкуството да посетят изложбата на 30 май, от 18:30 часа във фоайето на киното (читалището) в Созопол”, приканва организаторът Ангелина Недин.

По нейни думи Мурат Хаван е успял да улови красотата на Созопол и да я съчетае с това, което води туристите тук. Така че всички, които искат да видят вампира в ново амплоа, могат да го направят в петък.

Сред интересните акценти в изложбата ще са и картините на Стефан Чурчулиев, който е комбинирал маслени бои с пясък от морския бряг. Известната Селма Тодорова също е подготвила изненада за посетителите. Какво е нарисувала тя засега се пази в тайна. На пленера Селма е придружавана от съпруга си Красимир Тодоров, който е създател на първия Музей от хартия в България.

Изложбата започва в 18:30 часа на 30 май, във фоайето на киното (читалището) в Созопол.