Излезе ново издание на „Пътешествията на Гъливер“ (ИК „Изток-Запад“) на Джонатан Суифт – класика, която едновременно е и отразяваща английската действителност сатира, и фантастичен реализъм от първите десетилетия на XVIII век. Книгата е богато илюстрирана от художника Петър Станимиров.

Джонатан Суифт (1667–1745) е англо-ирландски есеист, сатирик, политически памфлетист, писател и журналист. Роден в Дъблин, Ирландия, той завършва Тринити Колидж на Дъблинския университет (1682-1688), а впоследствие работи като секретар и библиотекар на известния писател и дипломат сър Уилям Темпъл. През 1695 г. става свещеник, а шест години по-късно и доктор по богословие и викарий в Ларакол, Ирландия.



Автор – под няколко различни псевдонима – на редица статии, есета, политически памфлети и др., Суифт успява да създаде и поддържа близки приятелства с други известни свои съвременници от литературните среди на Острова – с видния майстор на поетичното перо в просвещенска Англия Алекзандър Поуп, с поета и драматург Джон Гей и др. През 1726 г. Джонатан Суифт публикува най-известното си и произведение „Пътешествията на Гъливер“, което мнозина определят като пародия на романа на Даниъл Дефо „Робинзон Крузо“. Така – чрез своя неповторим и крайно увлекателен сатиричен стил и умело употребения фантастичен реализъм – Суифт осмива желанието на редица писатели от това време да представят фантастични истории като реалистични или документални.

Още с появата си на бял свят „Пътешествията на Гъливер“ носи широка популярност на своя автор, а едва девет години след излизането си – през 1735 г., хумористичната творба се радва и на второ, допълнено издание.



Тази любима книга на мнозина по целия свят и до днес излезе в ново, луксозно и майсторски илюстрирано от художника Петър Станимиров издание и у нас. В нея добре известният герой на Суифт пътешества – първоначално като корабен лекар, а впоследствие като капитан на различни кораби – през Бробдингнаг (чието правилно название според автора е Бробдинграг), чийто жители са високи „като църковна камбанария“ и изминават „при всяка крачка близо десет ярда“; през страната на Хоинъмите, обитавана и от чудноватите животни яхуси; из добре познатата ни Лилипутия с нейните гостоприемни, „не по-високи от шест инча“ жители, а и из други рядко гостоприемни и ужасяващи далечни места.

Интригуващите истории в „Пътешествията на Гъливер“ са послужили за вдъхновение на редица телевизионни, филмови и музикални творци през годините, а този жаден за приключения пътешественик неизменно с широко отворени очи е любим герой на млади и стари по целия свят в продължение на векове.