Световноизвестният тенор Мариус Бренчу, пял на сцените на Метрополитън Опера, Берлин, Рим, Брюксел и много други, с диригенти като Клаудио Абадо, Сейджи Озава, Лорин Маазел, Зубин Мета, Валерий Гергиев, гостува в ролята на Ленски в постановката „Евгений Онегин” на Софийската опера и балет на 24 и 26 октомври.

Бренчу завършва Музикалната академия в Букурещ и е носител на множество награди от международни конкурси. Печели отличието „Жулиен Гайар" на журито с председател Хосе Карерас и на конкурса „Джордже Енеску" с председател Илеана Котрубаш. На конкурса „Кралица Елизабет" в Брюксел (2000 г.), печели втора награда и специалната награда „За операта". През следващата година на Аудиториума в Ню Йорк отново печели първата награда и две специални награди, а в Кардиф е отличен като „Певец на света" и с наградата „Песен".

Младият и обещаващ баритон Атанас Младенов ще дебютира като Евгений Онегин на 24 октомври. Младенов е завършил Националната музикална академия „Панчо Владигеров” и е специализирал в консерваторията „Джоакино Росини”, Пезаро (Италия) в класа по пеене на известното мецосопрано Евгения Дундекова.

На 24 октомври публиката ще чуе още Цветана Бандаловска, Петя Петрова, Румяна Петрова, Юлиана Иванова, Светозар Рангелов, Стоил Георгиев, Димитър Станчев, Хрисимир Дамянов. Диригент на спектакъла е Григор Паликаров.

На 26 октомври в спектакъла зрителите ще видят Румяна Петрова, Радостина Николаева, Цвета Сарамбелиева, Юлиана Иванова, Атанас Младенов, Мариус Бренчу, Светозар Рангелов, Стоил Георгиев, Димитър Станчев и Хрисимир Дамянов. Диригент е Григор Паликаров.

За първи път от 30 години насам операта „Евгений Онегин” на Чайковски, копродукция с Букурещката опера, се появи на сцената на Софийската опера и балет на 25 януари 2013. Тя е дело на известния в северната ни съседка оперен и филмов режисьор Йон Карамитру, директор на Националния театър в Румъния „Йон Л. Караджале”. Хореографията, сценографията и костюмите също са поверени на румънски творци. Осветлението е работа на англичанина Крис Йегер. Публиката и критиката посрещнаха премиерата с огромно възхищение.

Поради  интереса към творбата, родена от срещата на двама гении – Пушкин и Чайковски, представлението отново и за последен път през този сезон е в афиша на театъра на 24 и 26 октомври.

Можете  да гледате спектакъла на 24 октомври на преференциални цени – билетите от 30 лв. на цена от 20 лв. и билетите от 20 лв. на 12 лв.

Спектакълът „Евгени Онегин” на 26 октомври се играе благотворително под надслов „Артисти за артисти” и е в подкрепа на изгорелия Пловдивски драматичен театър.

Билети се продават на касата на Софийската опера и балет, ул. „Врабча" 1, на касите на EasyPay, on-line чрез ePay, както и в разпространителската мрежа на Eventim.