Биг Бендът на Българското национално радио открива на 30 април свой джаз фестивал. Новият музикален проект е озаглавен  "JAZZit".

Идеята за създаването му е на Георги Красимиров – Герасим, главен продуцент в дирекция „Музикална продукция и състави“ на БНР, а името и програмата на феста са дело на Маестро Антони Дончев – диригент на състава.

„Замисълът е “JAZZit”  да прерасне в  традиционен музикален проект за Биг Бенда на БНР. На 30–ти  април е премиерата, в която съм поканил да участват и всички български джаз музиканти. Засега мога да кажа, че участие са потвърдили „Акустична версия“, Ангел Заберски – син,  Живко Петров трио, Христо Йоцов – квинтет, Росен Захариев, „Опус 4“, Мартин Марков трио и много други. Започваме точно в 19:00 ч. в Първо студио на БНР, вход свободен“, уточнява именитият наш композитор, диригент и пианист Антони Дончев.

“JAZZit”, който създаваме с Антони, е част от новата програмна линия за развитие на музикалните състави на БНР“, споделя Героги Красимиров - Герасим. „В условия на финансови рестрикции, подхождаме с активност и оригинална креативност, за да успеем да привличаме все повече нова публика и да отговорим на очакванията на ценители на джаза. “JAZZit”  има благородната претенция да бъде тясно фокусиран и да представя най-изявените и водещи имена в съвременния джаз от цял свят. С Антони Дончев искахме да създадем нова сцена и фестивален форум под запазената марка на БНР, като проектът е израз и на прилагането на новата концепция за развитие на музикалния мениджмънт и продуцирането в дирекция „Музикална продукция и състави“ на БНР“, обобщава Георги Красимиров.

Вторият концерт в рамките на “JAZZit” e озаглавен „Летящият холандец“ и ще се състои на 9 май в  Sofia Live Club от 20:00 ч, със специален гост Янив Нахум - тенор саксофон.  Холандският музикант завършва консерваторията в Амстердам и магистърска степен в Manhattan School of Music, където работи с имена като Dave Liebman, Dick Oatts, Gary Dial, Steve Stigl. През 2004г. allaboutjazz.com награждава Янив в категорията за най-добър джаз албум на годината. От 2005г. дирижира „Amsterdam Jazz Orchestra“, композира, аранжира и преподава в Консерваторията в Амстердам.                                                                                                                                                            

„Ol' Blue Eyes“ е мото на третата фестивална вечер - трибют, посветена на Франк Синатра. Специален гост - Васил Петров, а в програмата са включени вечните хитови заглавия на “The Voce”.  Начало 20:00 ч. в Sofia Live Club.

Билети могат да бъдат закупени от Eventim на цени от 10 лв /предварителна продажба/ и на входа на Sofia Live Club -15 лв.

В момента Биг Бендът на БНР подготвя новия  юбилеен диск на Камелия Тодорова, който ще съдържа както нови авторски композиции, така и кавър версии на световни хитове. Продукцията е с работно заглавие „Get happy” и ще бъде на музикалния пазар през есента на тази година.

През месец юни предстоят участия на Биг Бенда на БНР в рамките на Джаз фестивала в Стара Загора и солист холандския тромпетинст Ерик Влойманс.

На 26 юни т.г. Бендът на радиото ще забива в театър „Сълза и смях“  по повод юбилейния концерт на обичания композитор на филмова и популярна музика Борис Карадимчев.