Легендарната група „Акустична версия” ще представи своята нова програма пред пловдивската публика на 27 февруари от 19 ч. в Първо студио на Радио Пловдив. 

Концертът е част от програмата на „Камерна сцена Пловдив” и се подпомага и от Общината.

Основана от Антони Дончев и Христо Йоцов, „Акустична версия”  е единствената българска група, печелила първи награди на престижните конкурси за джаз в  Оеляарт, Белгия – 1985 г., и Леверкузен, Германия – 1986 г. Имат издадени три албума – през 1987, 1991 и 1996 г.

„Акустична версия” е сред знаковите имена за българския джаз вече повече от 25 години.

„Музиката е виновна – обяснява творческото дълголетие Антони Дончев. – Ние подхождаме със страхопочитание към нея, но то ни дава криле и успяваме да полетим.”

Формацията ще изпълни нови и вече популярни авторски пиеси на Дончев и Йоцов, писани специално за репертоара на групата. В състава й в последните няколко години е и младият, много талантлив и енергичен контрабасист Димитър Карамфилов, който поема щафетата от Георги Дончев и Петър Славов-син. За себе си той казва, че е свирил с всички музиканти, с които е мечтал да работи.

През  годините партньори на групата са били редица известни музиканти като Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Теодоси Спасов, Анди Скофийлд, Томи Смит, Райнер Винтершлаген, Бени Мопин, Стафан Белмондо и мн.др.

За музикантите

Пианист и композитор, диригентът на Биг бенда на БНР Антони Дончев е ключова фигура в българския джаз през последните 20 години. Има множество проекти с различни световноизвестни музиканти, сред които Том Харел, Джордж Гарзоне, Анди Скофийлд и др. Гастролира и като солов пианист, композира филмова и театрална музика. Антони Дончев е ярък пример за съвременен музикант, който с лекота и умение се справя с разнородните форми на музициране и без проблеми съчетава многообразието на джазовата стилистика, фолклора и класическата музика във всичките им аспекти.

Христо Йоцов е композитор, аранжор, професор по ударни инструменти в НМА „П. Владигеров”. Развива активна изпълнителска дейност като джазов музикант от 1978 г. Участва в концерти и фестивали с реномирани български и чуждестранни артисти в Европа, Канада, Индия, Израел, Япония. Има стотици записи за български и чуждестранни компании и над 30 издадени компактдиска. Автор на джазови пиеси и аранжименти, на симфонична музика и камерни творби. Лауреат на множество престижни български и международни награди за джазова музика.

Димитър Карамфилов е роден през 1981 г. На 4 години вече се обучава на солфеж и теория на музиката. Още като ученик в музикално училище се докосва до блус и джаз изпълнители като Рей Чарлз, Б. Б. Кинг, Оскар Питърсън, Чик Къриа и те трайно оставят у него силно влечение към джаза и импровизациите, което по-късно прераства в истинска страст към контрабаса и бас китарата. През 2008 г. защитава магистърска степен по композиция и контрабас в Музикалната академия. Участва във всички значими джаз фестивали в България, работи с най-изявените ни джазмени. Пише и авторска музика. Преподава в НМА „П. Владигеров”.