Най-големият карнавал в САЩ – фестивалът Марди Гра в Ню Орлиънс, гостува в България през втората половина на март с турне на автентичната нюорлеанска брас формация The Paulin Brothers, документален филм и изложба на фотографа Блага Димитрова, организирани в партньорство с посолството на САЩ.

Турнето е част от проекта „Истински истории от Марди Гра“ и включва концерти, прожекции, изложби и карнавали с актьори и музиканти, облечени в типичните цветове и костюми, които ще пресъздадат духа на фестивала във Велико Търново, Варна, Бургас, Пловдив и София от 23 до 28 март.

Основен акцент в турнето са концертите на оригиналната брас формация The Paulin Brothers, която ще пренесе атмосферата на автентичната нюорлеанска сцена в България. Брас бендът на Paulin Brothers е емблематичен за музикалната история на САЩ и създава атрактивно музикално изживяване с характерните униформи на чернокожите музиканти – бели ризи, черни панталони, обувки, вратовръзки и каскети. Фамилният бенд е сформиран от пионера „Doc” Paulin през 20-те години на 20-ти век в родното място на джаза Ню Орлиънс и до днес е синоним на традиционния джаз, като продължава да разпространява тази култура по всички точки на света със седемчленния си оркестър. У нас братята ще свирят с няколко от най-изявените български джаз музиканти:  Митко Димитров /барабан/, Петър Момчев - саксофон, Михаил Йосифов – тромпет и Вили Стоянов - тромбон.

Преди концертите във Велико Търново, Варна, Бургас, Пловдив  и София, ще има и прожекции на документалния филм „Истински истории от Марди Гра“ с режисьор, оператор и монтажист Блага Димитрова. Това е третият филм на младата авторка, която черпи вдъхновение от музиката и от 2010 г. насам представя у нас концерти, фотографски изложби и документални филми за градовете и хората, посветили съдбата си на музиката.

Програма на турнето „Истински истории от Марди Гра“:
Велико Търново - 23 март, събота, 19:30 - изложбени зали „Рафаел Михайлов”
Варна - 24 март, неделя, 19:30 - клуб „Цунами“
Бургас - 25 март, понеделник, 19:30 - театралната зала на НХК
Пловдив - 26 март, вторник, 19:30 - клуб „Stage 51“
София - 28 март, четвъртък 20:00 - Централен военен клуб.

Вход свободен.