От 15 до 31 март на Mоста на влюбените в София ще бъде представена изложбата „Истински истории от Марди Гра“, която разказва фото историята на фотографа Блага Димитрова от най-големия карнавал в САЩ – фестивала Марди Гра в Ню Орлиънс.

“Марди Гра” (Mardi Gras) идва от френски и означава “изобилен вторник” (Fat Tuesday). Това е традиционен християнски празник, който се празнува в много държави в Европа, Бразилия и Щатите и отбелязва последния ден преди Великденските пости, в който се яде богата, обилна и тлъста храна. От повече от век този ден се отбелязва с пъстър фестивал в много страни по света, a най-голям и зрелищен e в родния град на джаза Ню Орлиънс.

Фестивалът Марди Гра не е просто карнавал за жителите на Ню Орлиънс. Той е величествено празненство, за което жителите на града готвят костюмите си през цялата година. Фестивалът продължава повече от три седмици и завършва на Изобилния вторник, точно 46 дни преди Великден, като през 2013 г. се пада на 12 февруари. Улиците на столицата на американския щат Луизиана се изпълват с маскирани хора в традиционните цветове на събитието – пурпурно, което означава справедливост; зелено, което носи послание за вяра; и златно, което е символ на сила. Джаз се лее от всеки ъгъл на града, а по улиците минават пъстри платформи, от които хора хвърлят разноцветни огърлици, с каквито са окичени от глава до пети всички. Други характерни обичаи са подготовката на изобилие от вкусни кейкове, традиционни индиански паради и много вълнуващи забавления за деца и възрастни.

Традицията и културата на Марди Гра ще бъдат представени на българската публика за първи път със серия от събития, организирани от фотографката Блага Димитрова като част от дългогодишния проект „Без граници“. Първото събитие, посветено на фестивала е мащабната фотографска изложба със 60 селектирани картини от Ню Орлиънс и карнавала Марди Гра през февруари 2013 г. на Моста на влюбените в Галерията на открито на Столична Община.

Следва турне на автентичната нюорлеанска брас формация The Paulin Brothers в пет български града, което ще пренесе атмосферата на фестивала в България. Преди концертите във Велико Търново, Варна, Бургас, Пловдив и София от 23 до 28 март, ще има и прожекции на документалния филм на младата фотографка за последния карнавал в САЩ.

В духа на оригиналния  фестивал концертите и прожекции във всеки град ще бъдат съпътствани от карнавал, който ще пресъздаде атмосферата на Марди Гра, с участието на актьори, облечени в типичните цветове и костюми, както и всички желаещи  да почувстват духа на тази култура.

Проектът „Истински  истории от Марди Гра”, който включва документален филм, фото изложба и турне на автентичната американска брас банда е част от дългогодишната инициатива „Без граници“ на младата българска фотографка Блага Димитрова, посветен на живота и творчеството на различни музиканти по света. Блага черпи вдъхновение от класическата и джаз музика и започва да работи по темата от 2010 г., като представя концерти и фото портрети на български джаз музиканти, които живеят и работят по целия свят. Впечатленията, които Блага трупа по време на своите пътувания в Америка и из света на класическата и джаз музика, са запечатани на множество снимки, които тя представя в няколко големи изложби през последните години. Сюжетите, които най-често фотографира, винаги са за градовете и хората, посветили съдбата си на музиката. Младата авторка е режисьор, оператор и монтажист и на документални филми за джаз музикантите в Лондон и САЩ, а сега завършва работа по последния си филм за фестивала Марди Гра, който ще бъде показан във Военния клуб в София в края на март.

Проект на Блага за 2013 г. „Истински истории от Марди Гра“ е част от глобалната платформа True Tales на уиски Grant’s – най-стария шотландски семеен бленд. Проектът се осъществява с подкрепата на Посолство на САЩ в България, Grant’s, Schweppes, Община София, Община Пловдив, Община Велико Търново и Община Бургас.