Зад всеки истински мъж седи една жена, а зад всеки истински гений седи една Мерилин.

Неоспорим факт, който с годините наложи много световни творци и хора на изкуството. Ако не знаете какво е поп-арт, то навярно сте изгубили много. Единствено Анди Уорхол обаче можеше да даде ясна дефиниция за поп-арт, защото това течение е създадено именно от него.

Да си творец в този стил значи да си вдъхновен от живота и хората около теб. През 1967 г. да представиш разнообразието на Мерилин в няколко различни цвята и да я наложиш като продукт, който мнозина копнеят да притежават, е било равносилно на самоубийство. Смело и дръзко, но изключително успешно начинание, което носи на Уорхол милиони в последствие.

Прочутата серииграфия на Мерилин се ражда през 1962 г., малко след като изгрява звездата на славата й във филма „Ниагара”.

Със своята уникална способност да представя всичко като смесица от изкуство, реклама и мода, Анди Уорхол само за няколко години успява да наложи нейната визия като тенденция, която и до днес милиони следват. Всичко се ражда от една снимка на Мерилин, на фотографа Джийн Корнман, която Уорхол представя в няколко разноцветности, също като продукт за консумация. В последствие този, по онова време смятан за налудничав, похват се превръща в характерен за твореца, а той самия в идол за поколения творци и един от най-копираните художници. За съжаление имената на подобни горди притежатели се пазят в тайна, поради не един или два случаи на откраднати от заможни имения картини на Уорхол. И ако цената на една Розова Мерилин в ранните години е била близо 200 долара, до днес тя достига до над 16 милиона.

Стилът му е характерен и може да бъде открит навсякъде. Оригиналните Мерилин красят само най-големите музеи в света, домовете на най-богатите хора чантите на най-стилните дами.

10-те Мерилинки на поп-арт идола Уорхол за първи път гостуват в България до края на този месец. Всеки фен на Мерилин трябва да използва възможността да я види в всичките й лица, а който може и да си я закупи, докато му е само на една крачка разстояние, защото след това отива директно в музей.