Игралните филми на Ивайло Христов и Виктор Чучков „Стъпки в пясъка” и „Тилт”, са фаворити на тазгодишните награди на Българската филмова академия.

Поне това показват обявените номинации.

Официалната церемония по раздаването на БГ оскарите ще се състои на 25 май в кино „Люмиер” и е част от Салона на изкуствата, посветен на 30-годишнина на НДК.

Тогава ще станат ясни и победителите в 25-те категории. Общо 16 игрални, 30 документални и научнопопулярни, както и 7 анимационни филма ще се борят за статуетките на Александър Дяков.

Засега е известно името само на кинодраматурга Георги Мишев, който ще получи наградата за цялостно творчество и 1200 лв.

Общо 28 приза ще си поделят наградния фонд от 18 500 лв. За първи път генералният ще се връчи отличие за творческо постижение в киното - статуетка на доц. Евгени Велев и 1000 лв. парична награда.

Голямата награда – за най-добър игрален, телевизионен игрален, документален, телевизионен документален и анимационен филм освен статуетка ще има и парично изражение от 1200 лв.

Водещи на галавечерта, която ще се предава по БНТ, ще бъдат Камен Воденичаров и Параскева Джукелова. Неин режисьор е Константин Младенов.

„Стъпки в пясъка” и „Тилт” си поделят по 9 номинации, при това в най-престижните категории – за най-добър игрален филм, за режисура, за главна мъжка роля (Георги Стайков в „Тилт” и Иван Бърнев в „Стъпки в пясъка”, както и Мариян Вълев за участието си в „Лов на дребни хищници”) и за поддържаща мъжка роля (Ованес Торосян и Александър Сано за „Тилт” и Велко Кънев и Деян Донков в „Стъпки в пясъка”).

Отличието за главна женска роля ще си оспорват Касиел Ноа Ашер (“Зад кадър”, „Цахес”), Радина Кърджилова (“Тилт”) и Светлана Янчева (“Светото семейство”).

Любимецът на публиката „Мисия Лондон” на Димитър Митовски, който бе обявен от критиката за комерсиален, бе порязан от филмовата академия като попадна в по-второстепенните категории – за филмова музика, сценография и за звукорежисьор.

Изводът, който може да направим от обявените номинации, е, че тази година дебютантите диктуват модата в българското кино.

Това са Цветодар Марков и неговият „Лов на дребни хищници”, Драгомир Шолев с „Подслон” и Ивайло Христов с втория си филм „Стъпки в пясъка”, които ще се състезават за най-добър филм.

Двама от тях Цветодар Марков, Драгомир Шолев, както и Виктор Чучков-син, логично ги откриваме и в категорията за „режисьорски дебют”.

Отсега може да предскажем, че при телевизионните филми следващата година, когато вече сериалите ще бъдат факт, също ще бъде много горещо. Засега борбата се води между ситкома „Клиника на третия етаж”, „Аварийно кацане” и „Светото семейство”, пише monitor.bg.