Дворецът Кенсингтън е трябвало да действа възможно най-бързо, след като е станало ясно, че данни за здравословното състояние на принцесата са станали достъпни за хора, които са били готови да ги разкрият, без нейното съгласие. Не е ясно дали изтичането идва от лондонската клиника, където принцесата претърпя коремна операция през януари или от другаде.

След седмици на неистови спекулации в социалните медии за нейното здраве и благосъстояние, Кейт пусна откровеното видео съобщение преди малко повече от седмица, потвърждавайки, че е подложена на химиотерапия за рак. 42-годишната принцеса разказа за „огромния шок“, след като тестовете установили рак след коремната ѝ операция и „невероятно тежките няколко месеца“, които семейството ѝ е преживяло, като гласът ѝ на моменти се пропуква от емоции по време на кадрите.

Формата на рака не е разкрита, но бъдещата кралица е започнала курс на „превантивна химиотерапия“ в края на февруари. Според специалисти може би става дума за рак на дебелото челво. Неочакваната коремна операция, която държеше Мидълтън далеч от публичното пространство седмици наред, може да е била хистеректомия.