search icon

Любопитно

Довечера: Марио Маланини и Алиса Зиновиева се завръщат за ''Трубадур''

Нова оперна суперпродукция ще бъде поставена на голямата сцена на НДК

Нова оперна суперпродукция ще бъде поставена на голямата сцена на НДК на 10 декември – “Трубадур” от Верди с участието на оперните звезди Алиса Зиновиева, Марио Маланини, Даниела Дякова и Александър Крунев.

Преди година софийската публика имаше възможността да се наслади и влюби в таланта на звездите от Миланската „Ла Скала“ в постановката “Тоска”, играна на сцената на Зала 1. Оказа се, че чувствата са взаимни и двамата знаменити солисти с готовност приели поканата на организаторите от Монте Мюзик и Държавна опера Русе отново да се срещнат с родната публика в оперния шедьовър “Трубадур”.

Верди написва “Трубадур” след големия успех на “Риголето” по драмата на испанския писател-романтик Антонио Гарсия Гутиерес. Либретото е на Салваторе Камарано и Теофил Готие, а причудливата и екстравагантна история на Трубадур пренася зрителите в испанската романтика и страсти. Верди композира произведението си само за 21 дни, но независимо от това критиката и публиката единодушно определят “Трубадур” като една от най- красивите, мелодични и въздействащи произведения в музикално отношение за всички времена.

По традиция Монте Мюзик и Държавна опера Русе залагат на силната селекция на солисти, перфектни хор и оркестър, красиви декори и професионално озвучаване, а диригентът Найден Тодоров се грижи огромната продукция да омагьоса публиката в Зала 1 на НДК. В “Трубадур” ще вземат участват над 150 изпълнители – солисти, хор и оркестър на Държавна опера Русе.



Марио Маланини, в ролята на Манрико, е един от най-популярните италиански тенори, който пее на най-големите оперни сцени в света от Виена до Париж и от Лондон до Ню Йорк. Маланини е работил с най-добрите диригенти на нашето време - Джузепе Патене, Джузепе Синополи, Рикардо Мути, Клаудио Абадо и др. Сопраното Алиса Зиновиева прави изключително впечатление, когато през 2003 година се явява на конкурса в Миланската „Ла Скала“ за Академията към театъра за усъвършенстване на млади оперни певци. Тогава тя се представя с арията на Дездемона от операта „Отело” на Джузепе Верди. Рикардо Мути е в комисията и Маестрото пожелава тя да изпълни и арията на Тоска от едноименната опера на Пучини. Алиса е избрана от 700 кандидати с бал от 9.50 точки от 10 възможни. Младото сопрано счита себе си за благословена, че е имала шанса да се срещне на сцената с колоси като Пласидо Доминго, Рикардо Мути и още много други. На 29 ноември 2013 Алиса Зиновиева и Марио Маланини спечелиха сърцата на българската публика с изпълненията си в “Тоска” на сцената на Зала 1 на НДК. На 10 декември в “Трубадур” Зиновиева ще гостува в ролята на Леонора.

Впечатленията на софийската публика от баритона Александър Крунев са съвсем пресни, след брилянтното му превъплъщение в образа на Риголето от едноименната опера в Зала на НДК в края на октомври тази година. В “Трубадур” Крунев ще играе Граф Ди Луна. В ролята на Азучена ще видим българското мецосопрано Даниела Дякова - чест гост в големи оперни спектакли в България и Европа заради огромния си вокален и артистичен талант.

Оперната постановка “Трубадур” е част от програмата на престижния Новогодишен музикален фестивал на НДК, а билети за нея вече се продават в Билетния център на НДК, мрежите на Ивентим и Тикетпортал. Цените са от 20 до 60 лв.

Свързани новини