„Отело“ на Джузепе Верди със звездното участие на Соня Йончева е първият оперен спектакъл, който варненци ще могат да гледат в рамките на програмата „Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк“, излъчваща вече 10 години най-добрите постановки на една от най-прочутите оперни сцени в света – днес и на повече от 2000 екрана в 70 страни.

Прожекцията във Варна е на 13 юни в зала 1 на Фестивален и конгресен център, а организатори на събитието са Международният музикален и Международният театрален фестивал „Варненско лято“ с подкрепата на Фондация „Америка за България“. Спектакълът ще бъде излъчван със субтитри на български и английски език, продължителността му е 2 ч. 57 мин., с антракт.

В новия прочит на шедьовъра „Отело“, дирижиран от младия и енергичен Яник Незе-Сеген и режисиран от носителя на „Тони“ Бартлет Шер, световноизвестният латвийски тенор Александърс Антоненко изпълнява ролята на венецианския мавър без черен грим на лицето, а действието е пренесено в края на 19 век.

Предизвикателствата не спират дотук – бродуейският сценограф Ес Девлин, работеща за първи път в „Метрополитън“, е създала за Отело и Дездемона впечатляващ, постоянно променящ се стъклен замък, зад чиито стени публиката може да види бурното море в началната сцена или пълзящите мъгли, които постепенно сякаш го превземат. През същите прозрачни стени коварният Яго, изпълнен от забележителния баритон Желко Лучич, следи Касио, един от водещите тенори на „Метрополитън“ Димитри Питас – за да намери точния момент за отмъщението си, и Отело - за да може по-добре да влезе под кожата му. После, когато подозренията са посяти, следенето става всеобщо... С постановката, посветена на 200-годишнината от рождението на Верди, е открит последният сезон на „Метрополитън“. А отзивите за спектакъла неизменно отбелязват, че истинското откритие в него е българката Соня Йончева в дебюта й като Дездемона. „Българското сопрано Соня Йончева, само на 33, е готова за зашеметяваща кариера. Пищният й глас звучи с точно достатъчно земен нюанс и текстура да балансират блясъка на пеенето й. Коя друга днес би могла да изпълни „Песента на върбата“ и „Аве Мария“ толкова красиво?“ - пише „Ню Йорк Таймс“. А „Гардиън“ отбелязва: „Антоненко е първият Отело без черно лице в оперната история, но голямото музикално събитие е ослепителната Соня Йончева“.

Билетите за варненската прожекция на “Отело” са вече в продажба на касата на Фестивален и конгресен център, като цената на редовния билет е 18 лв., а на билета с намаление за учащи и пенсионери – 15 лв.

След “Отело”, в началото на есента - на 6 септември 2016 г., ще бъде излъчен и шедьовърът на Джакомо Пучини “Мадам Бътерфлай”, отново част от програмата на “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” за сезон 2015/2016 г. Продукцията на операта е поверена на световноизвестния филмов сценарист и режисьор Антъни Мингела (“Английският пациент”, “Талантливият Мистър Рипли”, “Студена планина”).



„Метрополитън опера“ на живо от Ню Йорк:
„ОТЕЛО“ от Джузепе Верди

13 юни – зала 1 на Фестивален и конгресен център - 19 ч.
Прожекция със субтитри на български и английски език,
времетраене: 2 ч. 57 мин., с антракт
Диригент: Яник Незе-Сеген Постановка: Бартлет Шер Сценограф: Ес Девлин Костюми: Катрин Зубър Осветление: Доналд Холдър Дизайнер прожекция: Люк Холс В ролите: Александърс Антоненко (Отело), Соня Йончева (Дездемона), Димитри Питас (Касио), Желко Лучич (Яго), Гюнтер Гройсбьок (Лодовико)