Директорът на Националния дворец на културата (НДК) Мирослав Боршош проведе работна среща с посланик Н. Пр. Ирит Лилиан и с госпожа Иман Амаша, заместник-ръководител на мисията на Държавата Израел в България, на която бяха обсъдeни възможностите за бъдещо сътрудничество чрез културен обмен.

“Много израелски проекти предстои да бъдат включени в програмата на нашите големи фестивали, които се провеждат в Двореца”, каза след срещата Мирослав Боршош. Той изрази своето задоволство от конструктивния диалог и от възможността за сътрудничество с посланик Ирит Лилиан.

“Има две неща, които ние винаги разглеждаме във всеки проект. От една страна - духовната част, а от друга - бизнес потенциала. Ние разполагаме с професионалисти, които могат да направят прецизна експертиза и да намерят точното място в нашата програма на всяко едно събитие, в зависимост от неговите особености”, допълни Боршош.

В хода на разговора между двамата стана ясно, че НДК може да бъде не само домакин на гостуващи израелски артисти, но и да участва в съпродуцирането им на следващ етап. Сред другите конкретни проекти е и заявеното желание за партньорство във филмовата индустрия, както и представяне пред израелска публика на големи проекти на Двореца.

Г-жа Лилиан заяви, че след броени дни, в деня на откриването на литературен клуб “Перото”, израелското посолство ще дари книги на израелски автори, преведени на български език, за нуждите на най-новото литературно пространство в България. Обмисля се и възможността за “Седмица на израелската книга в България”, която да се проведе през следващата година със съдействието на Националния център за книгата (НЦК) към Двореца.

В края на работната среща г-жа Лилиан разгледа някои от залите и пространствата в НДК - Зала 1, строящата се сцена на театър Азарян, литературен клуб “Перото” и Зала 6.