На 16 май от 18:30 часа в бившия Хладилен завод в Столицата ще бъде открита изложба живопис на младия, но небезизвестен художник Калия Калъчева.

Събитието е част от най-новия арт фестивал на София ZONA CULTURA и носи името „Златна среда“.

Ето какво сподели самият творец за изложбата: „Златна среда е абсолютната хармония - това е средата между крайностите. Златната среда, която разглеждам в настоящата изложба, е материалната среда. Златото е символ на материалното благополучие. Материалността около нас става доминираща, предметите и дори жилищата ни се превръщат в златни, защото са най-ценното което имаме. И заради усилията, които полагаме, за да ги поддържаме, и заради времето, в което не ги ползваме, за да ги запазим. Така средата, в която живеем, се превръща в златна. Ценностите отдавна са сменени. „Златни“ са панелките ни, „златни“ са магистралите, „златен“ е градът ни.“

Калия Калъчева има няколко самостоятелни изложби и множество участия в съвместни проекти с други творци. Нейни картини често могат да бъдат разглеждани в различни галерии в страната, а немалко от платната й са притежание на частни колекционери от България и чужбина. Неотдавна и Националната Художествена Галерия прибави към своята постоянна колекция картина от талантливия автор.

Платната от „Златна среда“ ще бъдат изложени до 20 май в халето на Хладилен завод „Мраз“ на улица „Индустриална“ No 11.

ZONA CULTURA е проект за изграждане на квартал за култура и изкуства в района на „НПЗ Хаджи Димитър“ и Централна гара. Основна мисия е създаване на вторичен градски център, в който културния сектор и творческите колективи да търсят и облагородяват пространства, да реализират иновативни проекти, смели фантазии, място за мащабни събития и инкубатор за творчески индустрии и социални и урбанистични иновации. Фестивалът е и в подкрепа на София за Европейска столица на културата 2019.