Антигона
Балет по музика на Марк Пекрски


Съдържание:

Едип, Царят на Тива е обзет от прекомерна дързост и гордост. В търсене на истината, той отрича силата на съдбата, в която не вярва. Боговете жестоко го наказали- ослепили го, отнели му от властта, която синовете му Полинейк и Етеокъл поделили помежду си с уговорката всеки от тях да управлява за срок от една година.

Етеокъл не желаел да дели властта с брат си, изгонил го и започнал сам да властва над Тива.

Полинейк събрал голяма войска и обсадил крепостта на Тива. Като два яростни лъва се сблъскали в жесток двубой братята, поразени един друг, обагрили и смесили с кръвта си цялата земя наоколо.

Царят на Тива, Креон тържествено погребал Етеокъл, но оставил непогребан Полинейк. Неговото тяло лежало край градските стени на полето, оставено да го разкъсват хищни животни и птици.

Душата на Полинейк била обречена на вечно скиталчество; тя не можела да намери успокоение в царството на душите на умрелите.

Благородната Едипова дъщеря Антигона страдала, като виждала поруганието, на което бил обречен брат й. Тя решила въпреки всичко сама да погребе тялото на Полинейк, след като извърши всички погребални обреди. Скръбният й глас звучал като печален писък на птица, която е видяла, че нечия зла ръка е погубила рожбите й.

Креон посрещнал Антигона с гневни думи. Тя ще бъде вградена жива в гробница; няма да принадлежи нито на живота, нито на смъртта. Хемон, неговия син, напразно умолявал баща си да помилва Антигона, но в безумното си упорство Креонт останал непреклонен.

Антигона умира в гробницата, сложила сама край на живота си. Призракът й преследва Креонт, а Ериния, богинята на отмъщението, му се явява в страшни кошмари.

Безутешен в страданието си, Хемон оплаква Антигона. Той предизвиква на двубой баща си Креон. Царят на Тива удържа победа над сина си и се впуска в лудешки танц със своята наложница. Внезапно Креон рухва, поразен със секира в гърба.

Хемон прекрачва трупа на баща си и се възкачва на царския трон.

Сега той е новият владетел на Тива. Но призракът на Антигона не му дава покой!

Действащи лица:

Антигона - дъщеря на Едип
Креонт - цар на Тива
Хемон - син на Креон, годеник на Антигона
Ериния - богиня на отмъщението
Сатири-разказвачи
Полиник и Етеокъл, братя на Антигона
Жители на град Тива



Електра
Балет по музика на Рихард Щраус


Съдържание:

Предводителят на гърците в Троянската война Агамемнон, цар на Микена и Аргос, загива на върха на своето величие след победното си завръщане от Троя.

Негови убийци стават братовчедът му Егист, и собствената му жена Клитемнестра, която му е изменила с Егист.

След смъртта на Агамемнон, малолетният му син Орест е изпратен за отглеждане и възпитание при Строфий, цар на Фокида и съпруг на сестрата на Агамемнон - Анаксибия.

Електра, дъщерята на Агамемнон остава в бащиния дом. Тя пролива сълзи за убития си баща, когото не може да забрави, с което смущава безоблачното щастие и спокойствие на престъпната двойка.

Електра е набожна и благочестива, и това сдържа приливите на гняв и злоба към майка й Клитемнестра и изменника Егист. Но „като на лъв, сурова е душата й”, тя страстно жадува отмъщение, но очаква брат си Орест, без когото не е в състояние да го осъществи.

Минават десет години, възмъжал в далечната Фокида, Орест са завръща в родния град, за да отмъсти на Клитемнестра и на любовника й за убития си баща. Електра благославя постъпката му.

Двамата обмислят плана за отмъщение, Орест убива най-напред Егист, а след това и майка си Клитемнестра.

Но душата на Електра не се успокоява след раздаденото възмездие, тя осъзнава, че няма да върне баща си. В състояние на крайно напрежение, достигнала върха на нещастието си, Електра изпада в безумие, което води до нейния край.

Програма на балета:

Пролог – Убийството на Агамемнон. Плачът на Електра и малкия Орест
Първа сцена – Коронацията на Егист. Сцена на Егист и Клитемнестра. Конфликтът на Електра с Егист и Клитемнестра.
Втора сцена – Гаданието на Клитемнестра, видението на Орест.
Трета сцена – Електра и Клитемнестра на гроба на Агамемнон.
Четвърта сцена – Среща на Електра и Орест след завръщането ме от Фокида на гроба на Агамемнон.
Пета сцена – Оскверняването от Егист на гроба на Агамемнон.
Сцена шеста – Орест убива Егист и майка си Клитемнестра.
Епилог – Безумен, неистов танц на Електра и нейната смърт

Действащи лица:

Агамемнон, цар на Микена и Аргос
Електра, негова дъщеря
Орест, негов син
Клитемнестра, жена на Агамемнон, майка на Електра и Орест
Егист, любовник на Клитемнестра
Орест-дете
Шутове
Дами на бала, оплаквачки, видения, воини

Можете да гледате в Софийска опера и балет на:

19.01.2014 от 16:00