search icon
search icon

Изложба: ''Модерната архитектура и нейните следистории''

От 29 октомври до 5 ноември VIVACOM Art Hall участва в мащабна изложба, представяща архитектурата на модернизма в Източна Европа

От 29 октомври до 5 ноември VIVACOM Art Hall участва в мащабна изложба, представяща архитектурата на модернизма в Източна Европа.

Проектът на кураторите Вера Млечевска и Ина Мертенс носи заглавието „Модерната архитектура и нейните следистории“ и включва кино прожекции и творби на повече от 25 български и международни артисти, които ще бъдат показани във VIVACOM Art Hall, галерия „Индустриална“, „Fridge & Haspel”, Дома на киното и УАСГ от 25 октомври до 10 ноември.

До 3 ноември в Телефонната палата ще бъде изложена многоканална видео инсталация „Култура и свободно време“ на австриеца Андреас Фогараши, с която той печели Златен лъв от Венецианското биенале през 2007 г.     

На 5 ноември от 14:00 до 18:30 часа във VIVACOM Art Hall може да бъде видяна и селекция от пет филма, вдъхновени от разнообразни архитектурни явления и модерни сгради, които показват характерните им особености и детайли и ни превръщат в наблюдатели на социалните трансформации, през които те минават през годините. 

Експозицията „Модерната архитектура и нейните следистории“ е вдъхновена от модерната архитектура в периода между 60-те и края на 80-те години и включва документални и експериментални филми, фотография, инсталации, архивни материали и арт книга. Артистите представят своя поглед върху сгради с различна съдба: някои са изоставени, други претърпели функционални трансформации или изгубили част от своя капацитет, а на трети e сменено предназначението, каквато е от части и историята на домакина на инсталацията „Култура и свободно време“ - Телефонната палата.

Интересът на художниците към темата е воден от най-различни аспекти на модерната архитектура: от крахa на идеите за функцията на тази архитектура и чисто визуалните й качества до смесването на политика, култура и творческа мисъл в сферата на архитектурата.

Инсталацията „Култура и свободно време“ на Андреас Фогараши е във VIVACOM Art Hall от 29 октомври до 3 ноември, а официалното откриване на изложбата е на 29 октомври от 18:30 часа. Програма на прожекциите в Телефонната палата на 5 ноември може да бъде намерена във Facebook. Вход свободен.

Свързани новини

Още от hotnews

Коментари