Българска национална телевизия, от която постоянно се чуват вопли за пари, плаща два пъти по-скъпо за външни продукции, сериали и услуги от частните медии, показа проверка на „ШОУ”.

От икономическата обосновка на сериала, за кратко публикувана на сайта на БНТ, се вижда, че цената за една серия на „Под прикритие” е 234 728 лв. с ДДС, а целият сезон струва 2 647 590. Епизодите са с продължителност 54 минути, а копродуценти от „СИА” ЕАД са Димитър Митовски, Димитър Гочев и Росен Цанков, пише blitz.bg.

Същите хора, но чрез фирмата си „Камера” правят 90- минути двоен епизод на „Стъклен дом” по bTV за 50-90 000 лв. на епизод. В тези суми влизат и актьорските хонорари, а в сериала на bTV участват най-скъпоплатените родни звезди като Стефан Данаилов, Асен Блатечки и Юлиян Вергов за разлика от този по БНТ, в който звезди са театралите Захари Бахаров, Деян Донков и ландшафният архитект Михаил Билалов.

Митовски и Гочев напълно са се вместили в официалните тарифи на БНТ за производство на копродукции.

За филм с продължителност 54 мин. лимитът е 220 000 лв. при „средна постановъчна сложност”. „За всички серийни филми в жанра „сезонен сериал” бюджетите за отделните серии се формират на основата на бюджета, определен с настоящия Норматив за „игрален филм”, завишен с до 10 % за всяка серия за постановъчна сложност”, пише в документа, което и обяснява по-високата сума за „Под прикритие”.

От БНТ обаче отказват да обяснят защо е необходимо сериалът да струва толкова, след като очевидно може да бъден направен с наполовина по-малко пари. Още повече, че в икономическата обосновка на „Под прикритие” присъства перспектива за привличане на допълнителни инвестиции в размер на 15-20% от общия бюджет чрез продуктово позициониране, дофинансиране със средства от Столична община и осъществяване на бартери по отношение на костюм, реквизит, терени за снимки и обзавеждане.

Останалите хитови сериали на bTV - „Седем часа разлика“ (продуциран от „Глобал филмс” на Магърдич Халваджиян) и „Столичани в повече” (продуценти са „Дрийм тийм” на Евтим Милошев и Любо Нейков) се вместват в рамките на 60 000 лева за епизод. Първият сериал е с продължителност 60 минути за двоен епизод, а вторият 45 мин.

Една от вероятните причини за оскъпяването на „Под прикритие” и факта, че това все още е единственият одобрен и реализиран тв проект на държавната телевизия, е присъствието на програмната шефка на БНТ Севда Шишманова сред сценаристите. Хонорарът на Шишманова като писател, който взима от подопечната си телевизия, все още е тайна.